Država ne povećava kvote za rad stranaca

Bez autora
Aug 13 2015

Privučeni većim plaćama i boljim uvjetima, sve više radnika odlazi u zemlje Europske unije. Zato na tržištu rada nekih zanimanja, poput vozača ili liječničkog osoblja, već nedostaje. Iako tržište traži stranu i jeftiniju radnu snagu, država zasad ne namjerava povećavati kvote. Prijevoznici su od države i službeno zatražili veće kvote za radnike izvan Europske unije. A u Sindikatu vozača Hrvatske tvrde da nije problem samo u manjku radne snage nego i u hrvatskim poslodavcima koji, uz znatno manje plaće od europskih - često krše zakon - na štetu vozača. Masovni odlazak vozača krenuo je nakon ukidanja radnih dozvola za Njemačku 1. srpnja. Iz Ministarstva rada danas poručuju da kvote za broj vozača iz zemalja izvan EU-a neće povećavati i da će financirati prekvalifikaciju radnika sa Zavoda za zapošljavanje. U Hrvatskoj trenutačno radi 115 liječnika iz inozemstva. Još je 160 zahtjeva liječnika izvan EU-a, koji se obrađuju. No nerijetko je potrebna čak godina i pol da bi se priznale stručne kvalifikacije i dobila dozvola za rad.

Privučeni većim plaćama i boljim uvjetima, sve više radnika odlazi u zemlje Europske unije. Zato na tržištu rada nekih zanimanja, poput vozača ili liječničkog osoblja, već nedostaje. Iako tržište traži stranu i jeftiniju radnu snagu, država zasad ne namjerava povećavati kvote.

Prijevoznici su od države i službeno zatražili veće kvote za radnike izvan Europske unije. A u Sindikatu vozača Hrvatske tvrde da nije problem samo u manjku radne snage nego i u hrvatskim poslodavcima koji, uz znatno manje plaće od europskih - često krše zakon - na štetu vozača.

Masovni odlazak vozača krenuo je nakon ukidanja radnih dozvola za Njemačku 1. srpnja. Iz Ministarstva rada danas poručuju da kvote za broj vozača iz zemalja izvan EU-a neće povećavati i da će financirati prekvalifikaciju radnika sa Zavoda za zapošljavanje.

U Hrvatskoj trenutačno radi 115 liječnika iz inozemstva. Još je 160 zahtjeva liječnika izvan EU-a, koji se obrađuju. No nerijetko je potrebna čak godina i pol da bi se priznale stručne kvalifikacije i dobila dozvola za rad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik